home  |  login  |  Lost Pass  Szent Patrik Napja
cyrus -@-2009-03-17 10:48:23

Szent Patrik tiszteletére az oldal ezen napra zöldbe öltözött.  Fontos, az ünnepen aki nem visel zöldet, legyen az zoknitól sapkáig bármi, a hiedelem szerint komisz vagy balszerencsés dolgok történnek ezen a napon.

Ki volt Szent Patrik? Olvassunk utána.

Írország védőszentjéről március 17-én emlékeznek meg világszerte: mindenféle nemzetiségű emberek sereglenek össze Guinnesst inni, zöld ruhában parádézni. A nagy felhajtás mögött komoly küldetést végrehajtó hús-vér ember rejtőzik. A kereszténységet Patrik (~385-461) hozta el Írországank.

Az igazság az, hogy minden idők legírebb íre nem is ír származású. Patrik római területről érkezett (”patríciust” jelentő neve is árulkodik erről), a mai Dél-kelet-Skóciából származott, anyanyelve pedig a walesi volt.

Patrikot 16 éves korában kóborló ír fosztogatók rabolták el otthonából, és a csatornán át Írországba hozták, hogy ott rabszolgaként dolgoztassák. Szorult helyzetében lett buzgó kereszténnyé. Fogságából megszökött, és visszatért Angliába, de fogdalmat tett, hogy életét az írek keresztény hitre térítésének áldozza. Pappá szentelték, és Írország reménybeli egyházának jövendő püspökévé nevezték ki. Ezután visszatért a csatorna túlpartjára. Armagh-ban telepedett le, és fantasztikus gyorsasággal, óriási számban evangelizálta a parasztságot és az ír nemességet. 30 éven belül Írország lakosságának nagy része megkeresztelkedett, az ország működő egyházmegyékre és egyházközségekre oszlott.

Ma a Köztársaság lakosságának körülbelül 90%-át tekintik hivatalosan római katolikusnak- de legalább a felük nem gyakorolja vallását-, 3%-a vallja magát protestánsnak, 0,1%-a zsidó, a többi nem követője egyetlen vallásnak sem.

 


  Vissza

 

 

iNkParADe.white Skin by Cyrus© 1998-2020