home  |  login  |  Lost Pass  Dark Heresy - Inquisitors Handbook
cyrus -@-2008-05-03 15:06:00

Máris itt az új Dark Heresy kiegészítő, a Black Industries gondozásában. 250 oldalnyi sötét világkép kiegészitő. Mi is található benne? Nagyon jó Grafikák (a szokásos W40k-s grafikák, karakterek), világleírások, hátterek, fegyverek, eszközök, szörnyek, új karrirerek és származások...

A Könyv Designja az előzőt másolta, így ez is igen nívósra sikeredett. A tagolása nagyon jól sikerült, szakítottak a szokásos koncepcióval (így az alapszabálykönyvével is). Ez azt jelenti, hogy "származási világokra" van tagolva a könyv, így a karaktereknek csak a megfelelő származást kell tudniuk és ott van elöttük minden az adott fejezetben (nem igen kell átlapozni a könyv háromnegyedét mint más játékoknál, hogyha szeretnénk megtalálni hogy mi ez és az mi és az mit jelent és hogyisvanez... (persze, tudomén, ez kikerülhetetlen, de akkor is felüdülés ez)).

A fejezetekben a hátterek, felszerelések, az adott származási helyre jellemző tudások, különlegességek, előnyök, hátrányok, szabályok és példavilágok vannak. Bizony, leírtak az univerzumból jónéhány példahelyet (planétát, rendszert, űrvárost, boly-világot... ) amely kiváló ötletforrás és a W40K-t nem ismerők számára is megismerteti a sötét - és kissé felfoghatatlan - világát.

A hátterek tovább szinesítik a karaktereket, rengeteg előnyt és hátrányt adnak (nem túl sok tapasztalati pontért cserébe néhol igencsak sok képzettséget és tehetséget adnak), majd mindenütt egyensúlyozva van, de általánosságban az őrületpontok a legnagyobb hátrányok (mindenütt 1k5 őrületpont ... ) de sok helyen elég nagy levonások vannak (két-három tulajdonságból -5) de elég nagy bónuszokat adnak (talentek, képességek, képzettségek.. ).

A Könyv egyik újdonsága az összesített fegyvertábla, amely sokkalta összetettebb és keményebb mint az alapkönyvben vagy a járműkiegészítőben. (Igen, a járművek ebből a kiegészítőből is kimaradtak, csak az alapvető használatukat írják, de részleteiben nem).

A másik nagy pozitívum - szerintem - a plussz származási helyek megjelelölése, és újabb karrier ágak megmutatása (jónéhány karriernél harmadik ágat adnak), valamint a CsataNővérek implantálása az egész helybe. Mostmár a rokkerkislányok sem sírhatnak, nem csak örjöngő debil barbár harcosok vagy könyvelők lehetnek, hanem belevaló agyonpiercingelt páncélos macák akik szétrúgják a világot. Mindezt három lehetséges ágon.

Hamár implant... külön fejezetet kaptak az implantok / kibercuccok. Elég jól sikerültek, a Tech-papok kiegészítése nagyon jól sikerült, igazán szinesíti, bővíti a lehetőségek arzenálját. A mindenféle "hogyan élesszünk újra kibernetikával egy karaktert" kérdéskörtől egészen a repülő familiárisokig minden megtalálható itt. Még a szervitorok is. Najó ők csak szörmentén de akkor is. Vannak részletek. De télleg. És jók.

Összegezve a könyv befoltoz nagyon sok hiányosságot, sajnos a hátuljában nincs se karakterlap, se karrier-típus-kép mint az alapkönyvben, és a Pszi-arcok is sírhatnak, hogy csak a birodalminak ez az ága elérhető (se asztropata, se navigátor se semmi ilyen... ) . A könyv érzésem szerint 10-ből 9 pontot érdemel küllemben (kiváló minőségű papír, kemény borító, sok oldal, nemigen van benne tördelési (najo 1-et találtam) se más szöveghiba (elgépelések nincsnek!). A credits rész kicsit hosszu ;) és a végén van egy könyv-összefoglaló mely szerint már 5 könyv van kint a piacon (irány beszerezni mindenkinek!!!) De gyanítom a legtöbbje már réges-rég elfogyott a boltokból, így maradnak az aukciósházak.

A könyvet és ezt a típusú szerepjátékot mindenkinek csak ajánlani tudom. Összesen 10/9 részemről a rendszer is.  


  Vissza

 

 

iNkParADe.white Skin by Cyrus© 1998-2020